Sirup z březových květů

Černý bez je jednou z nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství. Připravují se z něj čaje, sirupy, vína i likéry. Kdysi se šťáva lisovaná z plodů používala na barvení látek, protože má intenzivní tmavě červenou barvu. Při nachlazení můžete sáhnout po sirupu, který si vyrobíte. Ten má v sobě totiž nejen moc přírody, ale i lásku, kterou jste ze sebe vydali při jeho výrobě.

Výroba sirupu

  Vybereme asi 30 velkých květenství černého bezu, které opereme pod tekoucí vodou. Poté je zalijeme 2 litry převařené vody, přidáme 2 na kolečka nakrájené a omyté bio citrony a vše necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme, přidáme 2 kg cukru, krátce povaříme a plníme do lahví a zazátkujme. Pokud sirup otevřeme, skladujeme jej už pouze v lednici.