Povaha potravin vystihuje teplotní charakter potravin, může tedy být chladná, svěží, neutrální, teplá a horká. Pepř bude horký, salátová okurka studená, tedy na opačné straně pomyslné osy. V zimě je žádoucí přidávat do jídelníčku více potravin teplých či horkých, v létě naopak chladných a svěžích. Povaha potravin označuje, jak se energie potraviny v našem těle chová, jaký pocit v těle vyvolá.
Potraviny s chladnou povahou:
Banány, bambusové výhonky, krabi, grapefruit, citron, chaluhy, hlávkový salát, meloun, mořské řasy, švestka, kiwi, jogurt a další. V létě pomáhají chladit, v zimě oslabují jang a čchi.
Potraviny se svěží povahou:
Většina zeleniny (rajče, okurka), ovoce, saláty, hruška, jablka, tofu, mandarínky, majoránka, jahody, ananas, hlávkový salát, hrušky, ředkvičky, máta, bílé víno, pšenice, pohanka, bílek, zelený čaj a další. Lze jíst po celý rok, v zimě opatrněji a méně.
Potraviny s neutrální povahou:
Telecí, mrkev, brambory, meruňky, broskve, hrozny, sója, fazole, čočka, kachna, sůl, červená řepa, máslo, med, krůtí, loupaná rýže, cukr, ředkvičky, kukuřice, vepřové maso a další.
Potraviny s teplou povahou:
Sušené bylinky, většina koření, mořské ryby, sušené ovoce a ořechy, kuřata, hnědý cukr, čerstvý zázvor, ženšen, pórek, maliny, kakao, káva, červené víno, cibule, křen, teplá zvěřina, uzené, hrozny, třešně, žloutek, kozí mléko, hovězí a další. Ve velké míře mohou přehřát organismus.
Potraviny s horkou povahou:
Jehněčí, jelen, ostrá koření, alkohol, červený pepř, zelený, bílý, černý pepř, kůra skořice, zázvor (sušený), chilli, skopové, svařené víno, grilované maso a další. Opatrně dávkovat celý rok.