Na záněty s brusinkou

Brusinky k léčbě používali už naši předci. Pro léčebné účely se sbírají listy a plody. Sušené listy se používají jako složka čajových směsí s močopudným a dezinfekčním účinkem. Brusinka se užívá zejména při zánětech močového měchýře a močových cest. Zmírňuje bolest, pálení a svědění a snižuje také opakování infekce. Při zánětech se používá odvar z 10 g řezané drogy na půl litru vody denně. K zamezení nadměrnému vyluhování tříslovin se doporučuje ponechat 8 hodin drogy ve studené vodě a pak jen krátce povařit a scedit.

  Protože čerstvé plody brusinky mají nahořklou chuť, konzumují se nejčastěji kompotované či sušené. Mohou se také přidávat do jogurtů. Brusinka by se ale nikdy neměla používat dlouhodobě, vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové se také nedoporučuje při ledvinové dietě.