Jogurty bez éček? Jde to!

  Jogurt je mléčný výrobek, při kterém se v mléce po 4–8 hodin nechávají při teplotě asi 40 °C vyvíjet bakterie, které procesem zvaným kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Pokud se přidají k jogurtu další bakterie či jiné látky (např. vitaminy, stopové prvky či minerály), můžeme hovořit o jogurtu jako o nejrozšířenější funkční potravině na světě. Ve velkém množství pro spotřebitele se ve světě začal jogurt vyrábět teprve na začátku 20. století. Původně se nechával kysat přímo ve skleničkách, ve kterých se později prodával, ale postupem času se kysnutí přesunulo do obrovských nádrží v mlékárnách a do skleniček či kelímků se stáčel již zkysaný produkt. Jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru člověka a je spolu s acidofilním mlékem nejvýznamnější probiotickou potravinou.

  Děláme-li jogurt prvně, je potřeba koupit si na první dávku jeden kvalitní jogurt. Potom jej už není potřeba kupovat, stačí si vždy jeden jogurt z dávky ponechat na zaočkování. Jogurt slouží jako výchozí základ, ze kterého získáme jogurtové bakterie, které svým množením v mléce jogurt vytvoří. Doporučuji selský jogurt, který zraje přímo v kelímku, kde je jistota, že živé bakterie opravdu jsou. Pokud použijete jako základ jogurt nekvalitní, může se také stát, že po vaší snaze získáte jen ohřáté mléko.

Nemáte jogurtovač? Nevadí!

Pakliže jogurtovač nevlastníte (ale je dobré si ho pořídit), uděláte jogurt i bez něj. Stačí, když se budete řídit následujícím receptem.

Domácí jogurt bez jogurtovače: 1 litr mléka, 1 velký kelímek kvalitního bílého jogurtu, skleněná láhev s dobře uzavíratelným víčkem.


Postup:


Mléko nalijte do hrnce a ohřejte na 80 stupňů, potom zchlaďte na 40 stupňů. Přidejte jogurt a promíchejte.
Směs přelijte do velké sklenice s uzavíratelným hrdlem a nechte při pokojové teplotě pracovat. Za 12 hodin můžete dát do lednice a pojídat. Až si pomlsáte a zbude vám poslední dávka jogurtu, použijte ji na další várku. Vytvoříte si tak sériovou výrobu a nebudete muset jogurty dokupovat. A teď už nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť! Není totiž nic lepšího a zdravějšího, než vychlazený domácí jogurt.