Jedni je milují, druzí jsou díky jejich pálivosti více obezřetní. Ohnivě pálivé plody papriky křovité obsahují látku kapsaicin, která stojí jak za jejich výraznou pálivostí, tak za mnohými blahodárnými a léčivými účinky tohoto oblíbeného koření. Onu účinnou látku si rostlina vytvořila nejspíš na ochranu před konzumací býložravými savci, například ptáci palčivost a pálení nepociťují. Kapsaicin papričkám pomáhá také s odolností vůči napadení plísněmi a bakteriemi a v lidském těle působí desinfekčně. Má se za to, že v mnohých oblastech světa, kde je poněkud těžší udržení hygieny při skladování a úpravě pokrmů, pomáhá intenzivní používání chilli a feferonek před nákazou otravy z jídla. Chilli papričky nás pálí v ústech a hřejí po těle. To proto, že kapsaicin stimuluje krevní oběh a tím i prokrvení celého těla. Na revma je dobré zvolit přípravek, který obsahuje chilli. Stimulační efekt na náš krevní oběh totiž funguje i při aplikaci na kůži, účinnou látku tak můžeme lokálně směrovat do tkání. Hlavně lidé trpící zánětlivým onemocněním kloubů – artrózou toho nejvíce využijí. Zlepšuje se prokrvení kloubu, čímž se kloub prohřívá a ulevuje se od bolesti. Stimulace prokrvení kloubu a okolní tkáně znamená lepší látkovou výměnu a urychlení léčení zánětu. Také ale můžeme do vlasů vtírat olejíčky s výtažky s chilli papriček. Podpoří růst vlasů a odměnou nám bude krásná a pevná hříva.