Cibule je v kuchyni důležitá

O cibuli už dnes každý ví, že je to přírodní antibiotikum. Bez cibule se neobejde žádná domácnost. Zásobuje tělo vitaminy, potlačuje množení bakterií a ulehčuje odkašlávání. A není snad hospodyňky, která by ji doma neměla po ruce. Nakonec, dobrou omáčku bez cibule neuděláte a takový guláš už vůbec ne.

  Cibule také podporuje vylučování trávicích enzymů i sekreci žluče. Snižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak a pomáhá udržet naše cévy zdravé. Je vhodná jako součást diety pro pacienty s ledvinovými kameny, infekcemi ledvin a ledvinovým selháním. Podporuje detoxikační funkci jater a zlepšuje činnost žláz, které produkují trávicí šťávy. Velmi se osvědčila při selhání jater způsobeném chronickou hepatitidou nebo cirhózou. U lidí, kteří jedí větší množství cibule a česneku, existuje mnohem nižší riziko vzniku karcinomu žaludku. Jiné výzkumy poukázaly na schopnost těchto dvou plodin zabraňovat vzniku rakovinných buněk a neutralizovat karcinogeny.

Cibulový sirup:

Nakrájenou cibuli posypeme cukrem a za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou vypijeme. Užívá se hlavně při kašli a na odkašlávání hlenů. Konzumace syrové cibule může mít příznivý vliv na průběh astmatického záchvatu. Podobně příznivé účinky má i inhalace éterického oleje, a to zejména u dětí.