Červená řepa

Med a citron, to je to, po čem prvním sáhneme, když cítíme první příznaky chřipky nebo nachlazení. Nechcete zkusit něco jiného? Co třeba červená řepa? Možná máte červenou řepu znechucenou z období dětství, kdy ji dělali ne příliš chutnou ve školních jídelnách. Červená řepa je ale velmi zdravá plodina, která pochází ze Středomoří. Pěstovala se již za dob starých Římanů. Byla využívána nejen kvůli své charakteristické chuti, ale i kvůli léčebným účinkům. Ve Starověkém Římě jedli převážně její listy a kořen používali jen ke zdravotním účelům, dnes se jí kořen a listy ne.

  Červená řepa je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně bojuje i s rozšířenými mykózami. Dokáže také dobře bránit vzniku rakoviny. A nejen to – zbavuje náš mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitaminu C a draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Tělu poskytuje křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži. S červenou řepou dostáváme do rukou účinného a levného pomocníka proti poklesu imunity i pro posílení těla. Co všechno červená řepa ještě umí?

  • podporuje peristaltiku střev, čímž zabraňuje zácpě
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma
  • podporuje ostrost zraku

Co je dobré vědět

  Při konzumaci červené řepy dochází k obarvení stolice a moči do červena. Je to jen vylučování nevstřebaného barviva. Nejde o žádnou nemoc, spíše to svědčí o dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Nejlépe je jíst řepu syrovou. Ve vařené řepě se obsah užitečných látek snižuje.

Na vysoký tlak se užívá jedna sklenka červené řepy, ve které se smíchá lžička medu.

Na chřipku či angínu se vezme deset řep, dvě mrkve a kousek celeru, vše odstavíme. Na angínu pak ještě kloktejte tuto teplou šťávu.